Sănătatea dinților presupune o igienă orală corectă, și bineînțeles, control regulat la medic. O problemă care persistă și care începe să ne îngreuneze simpla acțiune de a ne peria dinții sau de a mânca, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. Fie că este vorba despre gingie, care poate fi inflamată, sau despre carii, este esențial să nu lăsăm să treacă foarte mult timp și să apelăm la medicul stomatolog, astfel încât să evităm agravarea situației.
Care sunt cauzele gingiilor inflamate?
O problemă destul de des întâlnită în rândul oamenilor este reprezentată de gingiile inflamate. Deși pare a fi ceva minor iar oamenii tind să ignore această afecțiune, netratată la timp poate conduce la consecințe destul de grave. Gingiile inflamate, cunoscute și sub denumirea de gingivită, reprezintă o afecțiune comună, dar ușor de tratat, cu condiția să se mențină o igienă orală corespunzătoare.
Cauzele apariției pot fi numeroase, însă cea mai comună o reprezintă igiena orală precară, care este determinată de periajul incorect al dinților și astfel se formează depunerile de tartru. De asemenea, poate apărea și din cauza utilizării incorecte a aței dentare. Fumatul este o altă cauză a acestei afecțiuni, din cauza substanțelor chimice care pot irita gingiile. Schimbările hormonale care se produc în corp în timpul menopauzei, sarcinii sau pubertății sunt alte cauze care pot determina inflamația.
Această afecțiune se poate manifesta prin diferite moduri, cum ar fi: sângerările gingivale atunci când te speli pe dinți, sensibilitatea sau durerea pe care o resimți la atingerea gingiilor, mirosul sau gustul neplăcut din gură sau, în cazurile mai grave, retracția gingivală care reprezintă îndepărtarea gingiei de pe dinți.
Cum poți evita apariția cariilor dentare
Este dovedit faptul că cea mai mare parte a populației se confruntă cel puțin o dată în viață cu apariția cariilor dentare. Această problemă este cauzată de leziuni ale smalțului dentar, apărute în urma bacteriilor. Aceste distrugeri pot ajunge la pulpa dentară care cauzează dureri.
Așadar, cariile dentare apar în momentul în care bacteriile se hrănesc cu zaharurile obținute din alimente. Acest proces favorizează formarea plăcii bacteriene. Dacă nu avem o igienă orală corectă, riscăm ca placa să se transforme în tartru. Astfel, unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este periajul dentar; acesta nu trebuie să fie ignorat, deoarece ajută la îndepărtarea bacteriilor. Este esențial să facem acest proces de două ori pe zi, dimineața și seara.
Poți evita apariția cariilor dentare prin evitarea consumului de alimente bogate în zahăr și a sucurilor carbogazoase. Totodată, este bine să consumi cât mai rar alimente bogate în carbohidrați, deoarece și acestea reprezintă un factor de risc. Fumatul este, de asemenea, de preferat să îl eviți întrucât afectează sănătatea dinților tăi.
Pentru a putea preveni anumite afecțiuni și pentru a avea o dantură sănătoasă, trebuie să avem în vedere o igienă orală corespunzătoare și evitarea, pe cât posibil, a anumitor alimente care pot dăuna sănătății dentare.