Dermatita atopică (cunoscută și sub numele de eczemă) este o afecțiune comună a pielii la bebeluși. Afectează până la 25% dintre copii și se estimează că 60% dintre persoanele cu eczemă o dezvoltă în primul lor an de viață [1].
Citește în continuare și află care sunt semnele și simptomele dermatitei atopice la bebeluși și cum să le gestionezi pentru a asigura bunăstarea celor mici.
Simptomele dermatitei atopice la bebeluși
Simptomele de dermatită la bebeluși pot apărea și dispărea sau se pot manifesta adeseori sau tot timpul. Orice zonă a corpului poate fi afectată. La bebeluși, simptomele afectează de obicei fața, gâtul, scalpul, coatele și genunchii [2].
Simptomele pot apărea puțin diferit la fiecare copil. Acestea pot include [2]:
- piele uscată, solzoasă [2];
- mâncărime severă [2];
- roșeață și umflare [2];
- îngroșarea pielii [2];
- mici umflături ridicate care pot deveni crustoase și pot scurge lichid dacă sunt zgâriate [2];
- umflături aspre pe față, partea superioară a brațelor și coapselor [2];
- întunecarea pielii pleoapelor sau în jurul ochilor [2];
- modificări ale pielii în jurul gurii, ochilor sau urechilor [2].
Principalul simptom este mâncărimea. O mâncărime severă poate provoca, de asemenea, tulburări de somn și iritabilitate. Pielea copilului tău poate părea uscată, crăpată și dureroasă. Poate arăta ca o erupție cutanată [3].
Cum poți gestiona semnele dermatitei atopice la bebeluși?
Tratamentul va depinde de simptomele copilului tău, vârsta și starea generală de sănătate. De asemenea, va depinde de cât de severă este afecțiunea. Nu există vindecare pentru dermatita atopică. Obiectivele tratamentului sunt reducerea mâncărimii și inflamației, adăugarea hidratării și prevenirea infecțiilor [2].
Pentru a ajuta la gestionarea simptomelor bebelușului și la reducerea erupțiilor, dermatologii recomandă următoarele sfaturi [1]:
Stăpânește tehnica de baie
Baia ajută la eliminarea murdăriei și a altor potențiali iritanți de pe pielea bebelușului tău. Când faci baie bebelușului, folosește apă călduță și spală doar părțile murdare sau mirositoare ale bebelușului tău folosind un produs de curățare blând, fără parfum. Evită să freci pielea bebelușului și limitează baia la cinci până la zece minute [1].
Imediat după baie, aplică un produs hidratant fără parfum. Hidratează pielea bebelușului de două ori pe zi sau ori de câte ori este necesar pentru a obține alinare [1].
Folosește produse de îngrijire pentru dermatita atopică
Produsele hidratante (emolientele) sunt piatra de temelie a tratamentului dermatitei atopice. Ele reprezintă tratamentul principal pentru dermatita atopică ușoară și o parte importantă în tratarea dermatitei atopice moderate până la severă [4].
Aplică un produs emolient după cum este nevoie pentru a controla pielea uscată (xeroză). Momentul cel mai eficace este imediat după baie (când pielea este încă umedă). Aplicarea este adesea recomandată cel puțin o dată pe zi, dar acest lucru variază în funcție de individ și de factorii de mediu (de exemplu, în lunile calde, în condiții de umiditate, un produs emolient poate să nu fie necesar) [4].
Ia în considerare corticosteroizii topici
Folosite frecvent pentru a trata eczema, aceste medicamente ajută la reducerea inflamației și a simptomelor, cum ar fi mâncărimea. Corticosteroizii topici vin sub multe forme, inclusiv unguente, creme, sprayuri și loțiuni. Colaborează cu dermatologul pentru a identifica cel mai bun corticosteroid pentru bebelușul tău și aplică-l imediat după baia bebelușului, înainte de a aplica produsul hidratant [1].
Deoarece bebelușii sunt mai sensibili la corticosteroizi decât adulții, urmează indicațiile dermatologului pentru cantitatea, durata și frecvența tratamentului pentru a evita efectele secundare [1].
Identifică și elimină factorii declanșatori
Factorii declanșatori comuni includ [1]:
- factori corporali, cum ar fi transpirația, saliva și zgârierea [1];
- factori de mediu, cum ar fi fumul de tutun, aerul uscat, părul animalelor de companie sau polenul [1];
- factori de produs, cum ar fi îmbrăcămintea, detergentul de rufe, balsamurile de țesături, șampoanele sau săpunurile (în special cele care conțin parfum) sau pudra pentru bebeluși sau șervețelele umede [1].
Disclaimer: Acest articol este destinat să ofere informații generale și nu înlocuiește sfaturile medicale profesionale. Dacă ai îngrijorări legate de sănătatea copilului tău, contactează medicul dermatolog, pentru evaluare specializată și recomandări personalizate de îngrijire.
Bibliografie:
- “How to Treat Eczema in Babies.” Www.aad.org, www.aad.org/public/diseases/eczema/childhood/treating/treat-babies;
- “Atopic Dermatitis in Children – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center.” Www.urmc.rochester.edu, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01675;
- “Eczema in Babies and Children.” HSE.ie, www2.hse.ie/conditions/eczema-babies-children;
- American Academy of Pediatrics. “Treatment of Atopic Dermatitis.” Www.aap.org, 11 June 2021, www.aap.org/en/patient-care/atopic-dermatitis/treatment-of-atopic-dermatitis/.