Hemoroizii reprezintă o afecțiune comună, care influențează negativ sănătatea și bunăstarea generală a pacienților. Deși ușor de tratat, hemoroizii ajung adesea să determine complicații, din cauza reticenței pacienților în a solicita ajutor de specialitate. Tratamentul hemoroizilor, deși adesea perceput ca fiind chirurgical, poate fi realizat fără incizii, prin metode nechirurgicale, cu rezultate cel puțin la fel de bune.
Hemoroizii: implicații clinice
Hemoroizii sunt formațiuni vasculare situate la nivelul canalului anal, care devin patologice în urma dilatației și inflamației excesive. Factori precum constipația cronică, sedentarismul sau sarcina conduc la modificări structurale în peretele vascular și implicit la apariția hemoroizilor. În absența tratamentului, pot să apară complicații severe, cele mai comune fiind tromboza hemoroidală, abces perianal, prolaps hemoroidal sau necroza tisulară.
Complicațiile cauzează dureri acute în general intense și inflamație locală. Dacă discutăm despre hemoroizi trombozati, este important de menționat că această afecțiune, alături de necroza tisulară, necesită aproape întotdeauna intervenție rapidă pentru a preveni complicațiile. În cazul prolapsului, tratamentul nu este întotdeauna urgent în primele etape, mai ales dacă prolapsul este reducibil (poate fi împins înapoi în canalul anal) și nu provoacă simptome grave. Totuși, în cazul unui prolaps hemoroidal persistent sau complicat (de exemplu, când hemoroizii nu mai pot fi reintroduși sau apar dureri severe, sângerări sau inflamație semnificativă), este necesar un tratament prompt.
Alternative conservatoare în tratamentul hemoroizilor
Abordările non-chirurgicale în tratamentul hemoroizilor includ metode care vizează reducerea simptomelor și prevenirea progresiei bolii. Tehnologiile avansate permit tratamentul minim invaziv și implicit eliminarea necesității unei intervenții chirurgicale majore. În plus, ajustările dietetice și utilizarea agenților topici antiinflamatori reprezintă piloni fundamentali în controlul simptomatologiei. În mai bine de 9 din 10 cazuri, metodele nechirurgicale și non-invazive ajută pacienții să scape de simptomele asociate hemoroizilor. Un anumit procent dintre pacienți, redus însă, poate să se confrunte cu recidiva hemoroizilor.
Tehnicile comune nechirurgicale utilizate în tratamentul hemoroizilor includ:
– ligatura cu bandă elastică (se utilizează pentru a stopa fluxul sanguin la nivelul hemoroidului, determinându-l să se micșoreze și să cadă în decurs de câteva zile);
– scleroterapia (implică injectarea unui agent sclerozant pentru a închide vasele de sânge dilatate și a reduce hemoroizii);
– utilizarea de unguente sau supozitoare topice (deoarece conțin ingrediente antiinflamatorii, analgezice și lubrifiante, pot ameliora simptomele, inclusiv durerea și inflamația);
– fototermocoagularea cu raze infraroșii (presupune aplicarea unui fascicul de raze infraroșii asupra țesutului hemoroidal, pentru a produce o încălzire localizată și a duce la coagularea și retracția țesutului hemoroidal).