Cauza dermatitei seboreice este necunoscută [1]. Majoritatea experților sunt de părere că este probabil ca mai mulți factori să acționeze împreună, ceea ce, în cele din urmă, face ca o persoană să fie vulnerabilă la manifestarea acestei afecțiuni inflamatorii a pielii. [2]. Citește în continuare și află care sunt factorii de risc ai acestei afecțiuni.
Drojdia Malassezia
Considerată o formă cronică de eczemă, dermatita seboreică apare pe corp în zonele unde există multe glande sebacee, cum ar fi partea superioară a spatelui, nasul și scalpul. Poate provoca o varietate de simptome, de la mătreață până la urticarie pe zona afectată [3], fiind recomandate produse împotriva dermatitei seboreice pentru îngrijire și calmarea pielii.
Un factor frecvent legat de patogeneza dermatitei seboreice implică o specie de drojdie numită Malassezia [3]:
- acest organism trăiește în mod normal pe piele, dar experții suspectează că, dintr-un motiv oarecare, cei cu dermatită seboreică dezvoltă un răspuns inflamator sau iritativ anormal la prezența sa [3];
- mai exact, experții propun că drojdia Malassezia invadează stratul exterior al pielii (numit stratul cornos) și eliberează enzime (numite lipaze) care duc la formarea de acizi grași liberi. Acești acizi grași induc apoi procesul inflamator prin reacția cu trigliceridele produse de glandele sebacee (producătoare de ulei) din piele [3].
În ciuda dovezilor științifice care indică o legătură între dermatita seboreică și Malassezia, experții încă dezbat despre puterea acestei legături și dacă este una directă sau indirectă [3].
Vârsta și genul
Pe lângă prezența sau reacția unei persoane la prezența organismului Malassezia pe pielea sa, cercetările au descoperit că vârsta și genul pot influența cine este mai susceptibil la a dezvolta dermatită seboreică [3].
Dermatita seboreică este puțin mai frecventă la bărbați, ceea ce sugerează o posibilă asociere cu hormonii sexuali, cum ar fi androgenii. Dermatita seboreică este, de asemenea, mai frecventă la persoanele din aceste două grupe de vârstă [3]:
- sugari de trei luni sau mai mici [3];
- adulți cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani [3].
Afecțiuni medicale
Deși dermatita seboreică afectează în general persoanele sănătoase, cei cu anumite afecțiuni medicale sunt mai predispuși să manifeste iritația. Exemple de astfel de afecțiuni medicale includ [3]:
- boala Parkinson [3];
- alte afecțiuni neurologice (de exemplu, epilepsie și leziuni traumatice ale creierului sau măduvei spinării) [3];
- virusul imunodeficienței umane (HIV) [3];
- recuperarea după un accident vascular cerebral sau un atac de cord [3];
- virusul hepatitei C [3];
- sindromul Down [3];
- anumite boli psihiatrice, cum ar fi depresia sau tulburările alimentare [3];
- deficiența de zinc [3];
- rozaceea sau psoriazisul [2];
- pielea grasă sau afecțiuni precum acneea [4].
Genetica
Oamenii de știință au descoperit 11 mutații genetice sau deficiențe de proteine legate de dermatita seboreică. Majoritatea acestor gene sau proteine joacă un rol în funcționarea sistemului imunitar sau în modul în care celulele din stratul exterior al pielii se maturizează (numit diferențiere epidermică) [3].
Factori de risc legați de stilul de viață
Pe lângă genele tale, vârsta, genul și factorii legați de sănătate, diverși factori legați de stilul de viață au fost asociați cu dermatita seboreică. Acești factori includ [3]:
- locuirea într-un climat rece și uscat [3];
- stresul emoțional [3];
- privarea de somn [3];
- cât de des îți speli părul (spălarea mai rară a părului este mai probabil să ducă la dermatită seboreică) [3];
- consumul excesiv de alcool sau utilizarea loțiunilor care conțin alcool [4].
Severitatea dermatitei seboreice poate fi redusă prin controlul factorilor de risc și acordând o atenție deosebită îngrijirii pielii [4] cu produse care se adresează ameliorării simptomelor.
Disclaimer: Acest articol oferă informații generale despre factorii de risc ai dermatitei seboreice și nu trebuie considerat un substitut pentru sfatul medical profesionist. Consultă un medic dermatolog pentru un diagnostic și o evaluare adecvată. De asemenea, contactează medicul dermatolog dacă simptomele persistă sau se agravează deși urmezi o rutină de îngrijire corectă.
Bibliografie:
- Manríquez, Juan Jorge, and Pablo Uribe. “Seborrhoeic Dermatitis.” BMJ Clinical Evidence, vol. 2007, July 2007, p. 1713, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2943817;
- “Seborrheic Dermatitis: Causes.” Www.aad.org, www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-causes;
- “Multiple Factors Are Likely at Play When It Comes to This Skin Disease.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/seborrheic-dermatitis-causes-4769875;
- “Seborrheic Dermatitis – UF Health.” Ufhealth.org, 2022, ufhealth.org/conditions-and-treatments/seborrheic-dermatitis. Accessed 3 Dec. 2024.